• Každý deň môže byť sviatkom …

    Cesta od striebra po šperk


    Slovensko je krajina bohatá nie len na prírodné krásy, ale aj na nerastné bohatstvo ukryté v útrobách nejednej malebnej dedinky či mesta. Medzi tie najznámejšie dozaista patria banské mestá Kremnica, Banská Štiavnica či obce Špania Dolina a Hodruša - Hámre. 
     
    Drahý kov – striebro od nepamäti lákalo ľudí pre svoj nádherný lesk a glanc. No vráťme sa na začiatok. Na území Slovenska sa s „ťažbou“ ako takou začalo už v období staršej doby kamennej - v paleolite. Vtedajším obyvateľom slúžili dve cenné suroviny a to rádiolarit a obsidián. Vďaka ich vynikajúcej štiepateľnosti a jednoduchému opracovaniu slúžili tieto horniny ako nástroje na lov, rezanie či krájanie. S nástupom doby bronzovej sa začala využívať medená a železná ruda, ktorá sa upravovala na pražiacich ohniskách. Následne mohla byť spracovaná do podoby všakovakých nádob, nástrojov a ozdobných predmetov. Neskôr, s príchodom Keltov, sa začala písať história striebra. Na území stredného Slovenska boli nájdené keltské zlaté a strieborné mince známe ako biateky. V rozvoji baníctva a ťažby nerastov pokračovali Slovania, ktorí už v 7. storočí preukázali vynikajúcu úroveň spracovania rúd a ich následné pretavenie do podoby hlavne poľnohospodárskych strojov a nástrojov. 


    V 8. storočí boli založené banské mestá Banská Štiavnica a Kremnica, kde až donedávna prebiehala ťažba prevažne striebra a zlata. V čase od polovice 18. storočia do začiatku 19. storočia sa vyťažilo v týchto mestách viac ako 868 ton čistého striebra, ktoré v tej dobe zásobovalo takmer všetky európske trhy. 

    Dnes už môžeme len spomínať na tie krásne zlaté a strieborné časy. No pripomenúť si ich vieme pri pohľade na prsteň, brošňu či strieborné náušnice, ktorých postriebrenie najskorej nepochádza zo Slovenska, ale napriek tomu vyvolajú spomienku na našu banskú históriu. 

     
    Striebro sa rokmi stalo akousi súčasťou bežného života a aj preto, by sme mu mali venovať svoju pozornosť, a to nielen pri nosení, ale aj pri čistení, aby si zachovalo svoj nádherný kovový lesk. Však čo je krajšie než pekný trblietavý strieborný šperk na vašej nežnejšej polovičke?

    Video: Ako si vyrobiť náušnice zo Swarovski komponentov


    Text: Oskár Mažgút
    Foto: Milishop.eu 

    Informácia: článok bol publikovaný na portáli Infoglobe: http://www.infoglobe.sk/zaujimavosti/sr-cesta-od-striebra-po-sperk

     

    Napíšte nám - otázky / návrhy

    Meno

    E-mail *

    Správa *

    AKCIE / ZĽAVY


    Svet perál nájdete tu:

    Odporúčame


    Čistiace utierky univerzálne na šperky, mince a bižutériu. Čistia zlato, striebro, platinu a obecné kovy do vysokých leskov. Sú suché a neabrazívne. Viac informácií TU