• Každý deň môže byť sviatkom …

    Turmalín


    Vzorec: A(D3)G6(T6O18)(BO3)3X3Z - Celý vzorec nájdete TU  Tvrdosť: 7 Hustota: 3,0 – 3,25

    Názov: zo sinhálskeho (Srí Lanka) thuramali, čo znamená kameň, ktorý priťahuje popol

    Všeobecne: Turmalíny sú skupina zmesných minerálov s podobným chemickým zložením, kde sa v rôznych pomeroch nahradzujú prvky s podobnými vlastnosťami. Tieto minerály oplývajú širokou škálou farieb, ktoré spôsobujú práve jednotlivé prvky. Turmalíny s výrazným obsahom železa sú modročierne, čierne či tmavo hnedé. Na horčík bohaté odrody sú žlté až hnedé. Turmalíny môžu byť aj bezfarebné, ružové, modrasté, zelené. Zaujímavé a známe sú aj dvojfarebné turmalíny, často zelenej a ružovo-červenej farby. V prípade, že je vonkajšia strana kryštálu zelená a vnútro ružové, jedná sa o tzv. melónový turmalín (watermelon tourmaline). Tvorí šesťuholníkové, stĺpčekovité kryštály, alebo steblovité agregáty.

    Výskyt: 
    Svet – Rusko, Austrália, USA, Veľká Británia, Švédsko, Madagaskar, Namíbia.
    Slovensko – Banská Štiavnica, Kremnica, Bratislava, Gelnica, Rožňava.
    Česká republika – Rožná, Dolní Bory, Chýnov, Prosetín u Olešnice. 

    Liečivé účinky: Turmalín je kameňom duchovnej energie a často sa používa ako nástroj šamanov. Tým napomáha pri odhaľovaní charakteru osoby, ale dá sa s jeho pomocou aj vyhľadávať vinník nejakého nevhodného činu. Šamani ho tiež používali pri vyvolávaní dažďa a pri prosbách o dobrú úrodu. Je aj všeobecne známe a dokázané, že turmalíny veľmi dobre vplývajú na rastliny. Turmalíny nikdy nemajú nepriaznivé účinky. Čo sa týka ovplyvňovania ľudskej povahy, tak zvyšujú sebadôveru, zaháňajú strach a depresie, zlepšujú náladu a tvorivosť. Všeobecne sa dá povedať že blahodarne pôsobia na vitalitu života. Taktiež vyrovnávajú emocionalitu človeka. Ovplyvňujú imunitný systém a regulujú hormóny. V prevažnej miera sa turmalín využíva pri regulácii endokrinného systému, hormónov štítnej žľazy a tiež pri problémoch s dýchacími cestami, pľúcami a prieduškami.

    Využitie a spracovanie: Často sa predávajú v prírodnom stave, či už vrastené na podložke, alebo omnoho častejšie ako voľné kryštály. Samozrejme pre ich tvrdosť a dobré vlastnosti sa používajú v šperkárstve a klenotníctve. Niektoré veľmi dobre vyvinuté kryštály môžeme nájsť aj v optike, ale tu je ich využitie skôr zriedkavejšie.

    Zaujímavosť: Turmalíny sa vyznačujú jednou nepochybne zaujímavou vlastnosťou. A to takou, že do výraznej miery pohlcujú žiarenie zo spotrebičov. Približne 3-5 centimetrový kryštál dokáže pohltiť až 90% žiarenia, po dobu cca jedného roka, priemerne používanej mikrovlnnej rúry a chladničky zároveň.

    Relevantné video:

     

    Výrobky z TURMALÍNU: 
    INFO: po kliknutí na fotografie budete presmerovaný do e-shopu MILISHOP.EU, kde si daný výrobok môžete aj zakúpiť ;-)

     

    Napíšte nám - otázky / návrhy

    Meno

    E-mail *

    Správa *

    AKCIE / ZĽAVY


    Svet perál nájdete tu:

    Odporúčame


    Čistiace utierky univerzálne na šperky, mince a bižutériu. Čistia zlato, striebro, platinu a obecné kovy do vysokých leskov. Sú suché a neabrazívne. Viac informácií TU