• Každý deň môže byť sviatkom …

    Zafír


    Vzorec: Al2O3 Tvrdosť: 9 Hustota: 3,90 – 4,10 

    Názov: z arabského sapphyros, čo znamená modrastý

    Všeobecne: Je drahokamovou odrodou korundu. Zafarbenie zafíru je modré, no môže nadobúdať aj zelené, žlté a ružové sfarbenie. Rôzne sfarbenie zafíru spôsobujú rôzne prímesi prvkov, ako sú chróm, železo alebo titán. Vyskytuje sa aj bezfarebný zafír nazývaný leukozafír. Hviezdny zafír má v sebe ukrytú špecifickú hmotu, ktorá vytvára šesťcípu hviezdu. Ide o veľmi vzácny zafír, ktorý sa vyznačuje tým, že prehlbuje intuíciu a umožňuje nám predvídať reakcie iných ľudí. Drahokamová kvalita je priehľadná. Tvorí tabuľkovité, dipyramídne kryštály. Vyskytuje sa v pegmatitoch, amfibolitoch, mramoroch a v sedimentárnych horninách a v ryžoviskách.

    Výskyt: 
    Svet – USA, Thajsko, Kambodža, Srí Lanka, Austrália, Madagaskar, Keňa, Tanzánia.
    Slovensko – Hajnáčka, Kremnica, Hodruša, Sklenné Teplice.
    Česká republika – Čejov u Humpolce, Dolní Bory, Jizerská louka u Tanvaldu, Podsedice. 

    Liečivé účinky: Kameň viery a duchovnej čistoty. Neutralizuje zmätok, ilúzie, ktoré nám znemožňujú poznať, že žijeme z vôle Božej, ktorá je večná. Zafír vo farbe polnočnej tmavomodrej očisťuje a má výrazné liečivé účinky. Učí nás trpezlivosti a rozvážnosti v krízových situáciách. Znižuje krvný tlak, utlmuje bolesť, zastavuje krvácanie, prečisťuje krv, zlepšuje spánok a zrak. Pozoruhodné liečivé účinky má tzv. „zafírová voda“ – cez noc sa nechá zafír vo vode, ktorá sa pije pred prvým ranným jedlom. Tato voda nielenže detoxikuje organizmus, ale má aj blahodárne účinky na pleť a posilní vlasovú štruktúru, čím zabraňuje vypadávaniu vlasov.

    Využitie a spracovanie: Zafír je veľmi známy drahokam, preto sa využíva v značnom množstve v klenotníctve a šperkárstve. Okrem typických brúsených kameňov sa leští do guľovitých tvarov, a tak sa vyrábajú tzv. zafírové hviezdy.

    Zaujímavosť: Už v staroveku bol považovaný za kameň najvyššej duchovnej hodnoty, čo spôsobilo, že už od 6. storočia sa modrý zafír vyníma v prsteňoch kardinálov, ktorým má pomôcť dosiahnuť celkovú vnútornú vyrovnanosť, morálnu čistotu, čisté srdce a posilnenie viery. Zafír je tiež známy aj ako kameň múdrosti.

    Relevantné video:



    Zdroj fotografie: Wikipedia.com, autor: Kluka

     

    Napíšte nám - otázky / návrhy

    Meno

    E-mail *

    Správa *

    AKCIE / ZĽAVY


    Svet perál nájdete tu:

    Odporúčame


    Čistiace utierky univerzálne na šperky, mince a bižutériu. Čistia zlato, striebro, platinu a obecné kovy do vysokých leskov. Sú suché a neabrazívne. Viac informácií TU