• Každý deň môže byť sviatkom …

    Olivín


    Vzorec: (Mg,Fe)2[SiO4] Tvrdosť: 6,5 - 7 Hustota: 3,27 – 4,2 

    Názov: jazyk, z ktorého pochádza názov tohto nerastu nie je známy (z latinského, gréckeho, perzského, hebrejského, ...) olive, olivine, čo je označenie pre zelenú farbu olivového odtieňu.

    Všeobecne: Olivín je súhrnný názov pre rad minerálov, kde sa vo vzorci nahrádzajú horčík so železom. Je zastúpený forsteritom (Mg2SiO4) a fayalitom (Fe2SiO4) a ich vzájomným miešaním v rôznych pomeroch. Olivíny sú typické žltozelenou farbou, ktorej sýtosť závisí od zloženia. Forsterit je viac zelený, fayalit viac žltý, žltozelený. Tvorí prizmatické a tabuľkovité kryštály, najčastejšie však býva zrnitý. Je to magmatický minerál vyskytujúci sa v gabrách, diabázoch, bazaltoch, ale aj v meteoritoch. 

    Výskyt: 
    Svet – Čína, Austrália, USA, Kanada, Brazília, Mexiko, Nórsko, India
    Slovensko – Nová Baňa, Lučenec, Banská Štiavnica, Šiatorská Bukovinka, Rožňava
    Česká republika – Český Krumlov, Sušice, Orlice u Pocínovic, Mutěnín 

    Liečivé účinky: Olivín ochraňuje pred zlými silami, posilňuje a prehlbuje ľudskú auru. Telu a duši dodáva entuziazmus, dobrú náladu, energiu, sviežosť, radosť zo života. V prípade ak sa niekto neoprávnene cíti vinný za skutky ktoré neurobil, olivín mu pomôže odstrániť tento pocit viny a dopraje mu úľavu. Olivín sa taktiež spája s božstvom a božskou silou. V tele odstraňuje toxické látky a napomáha funkciám lymfatického systému. Prečisťuje metabolizmus a podporuje biorytmus. Lieči rany, najmä po uhryznutí alebo uštipnutí. Odporúča sa nosiť ženám na náhrdelníku, ktoré si potrpia na estetický výzor svojho poprsia. Vtedy totiž olivín podporuje ich pevnosť, vyvažuje tvar a zabraňuje nadmernému ovísaniu. 

    Využitie a spracovanie: Olivín je považovaný za polodrahokam, aj keď svojimi kvalitami a vlastnosťami sa približuje až k drahokamom, avšak na jeho smolu nie je až taký vzácny, ako drahokamy. Používa sa viac-menej iba v šperkárstve a klenotníctve, alebo ako dekoračný kameň. 

    Zaujímavosť: Dnes sa za farbu lásky považuje červená, v období baroka bola za farbu lásky považovaná zelená farba olivovej ratolesti a kameňom zamilovaných bol práve olivín, dnes ho nahradil rubín, či diamant. 

    Relevantné video:

     

    Výrobky z OLIVÍNU:
    INFO: po kliknutí na fotografie budete presmerovaný do e-shopu MILISHOP.EU, kde si daný výrobok môžete aj zakúpiť ;-)
    http://milishop.eu/advanced_search_result.php?keywords=oliv%EDn&x=0&y=0


    Zdroj fotografie: sk.Wikipedia.org, autor: Helix84

     

    Napíšte nám - otázky / návrhy

    Meno

    E-mail *

    Správa *

    AKCIE / ZĽAVY


    Svet perál nájdete tu:

    Odporúčame


    Čistiace utierky univerzálne na šperky, mince a bižutériu. Čistia zlato, striebro, platinu a obecné kovy do vysokých leskov. Sú suché a neabrazívne. Viac informácií TU