• Každý deň môže byť sviatkom …

    Tyrkys


    Vzorec: CuAl6[(OH)2PO4]4 . 4 H2O Tvrdosť: 5 - 6 Hustota: 2,6 – 2,8 

    Názov: Z francúzskeho turquoise, čo znamená turecký. Tento názov dostal preto, lebo do Európy, a teda aj do Francúzska sa dovážal z oblastí pohoria Al-Mirsah-Kuh (dnešný Irán) práve cez Turecko.

    Všeobecne: Ako už názov napovedá, najčastejšie je tyrkysovej, modrozelenej, svetlomodrej, či svetlozelenej farby. Tvorí celistvé obličkovité masy a kôry. Len zriedkavo vytvára drobné kryštály. Vypĺňa pukliny a dutiny v porušených horninách. 


    Výskyt: 
    Svet – Austrália, Čile, Nemecko, Mexiko, USA, Rusko, Irán, Portugalsko, Španielsko
    Slovensko – na Slovensku nebol nájdený
    Česká republika – Krásno (chalkosiderit, izomorfná rada tyrkysu), Písek 

    Liečivé účinky: Tyrkys je kameňom oblohy, nadprirodzeného, nadpozemského, spiritualizmu. Čistí a lieči dušu, vnútornú krásu a emócie. Uvoľňuje a upokojuje myseľ, podporuje komunikatívnosť a ochraňuje pred nebezpečenstvom. Tyrkys je jeden z najúčinnejších liečivých kameňov. Dokáže pomôcť s problémami na celom tele. Pôsobí ako stimul, podporuje a zosilňuje silu všetkých ostatných kameňov. Blahodárne pôsobí najmä na zmyslové orgány, svalovú a opornú sústavu. Podporuje schopnosť pohybu a koordinácie. Lieči sklerózu a stimuluje činnosť mozgu. Výrazne ovplyvňuje aj hormonálnu sústavu. 

    Využitie a spracovanie: Tyrkys sa využíva ako polodrahokam v šperkárstve, klenotníctve a ako dekoračný kameň. 

    Zaujímavosť: Tyrkys je aj pre svoju farbu považovaný za kameň nebies a prepojenia vody so vzduchom. Preto ho šamani mnohých kultúr používali pri vyvolávaní dažďov. 

    Relevantné video:  


    Zdroj fotografie: sk.Wikipedia.org, autor: Aramgutang

     

    Napíšte nám - otázky / návrhy

    Meno

    E-mail *

    Správa *

    AKCIE / ZĽAVY


    Svet perál nájdete tu:

    Odporúčame


    Čistiace utierky univerzálne na šperky, mince a bižutériu. Čistia zlato, striebro, platinu a obecné kovy do vysokých leskov. Sú suché a neabrazívne. Viac informácií TU