• Každý deň môže byť sviatkom …

    Heliodor


    Vzorec: Al2Be3[Si6O18] Tvrdosť: 7,5 - 8 Hustota: 2,6 – 2,8 

    Názov: Z gréckeho hélios a doros, čo znamená slnečný dar.

    Všeobecne: Heliodor je odrodou berylu. Nazýva sa takto žltá až zelenožltá odroda. Pri výrazne žltých, až zlatožltých heliodoroch sa môžeme stretnúť aj s názvom „golden beryl“, čiže zlatý beryl. Máva omnoho menej prasklín, puklín a chýb ako známejšie odrody smaragd, či akvamarín. Jeho sfarbenie spôsobujú Fe3+ ióny v jeho kryštálovej mriežke. Kryštalizuje v hexagonálnej sústave. Najčastejšie sa vyskytuje v pegmatitoch. 


    Výskyt: 
    Svet – USA, Brazília, Pakistan, Rusko, Madagaskar, Kolumbia.
    Slovensko – žltavé kryštály berylu sa našli pri Bratislave.
    Česká republika – Písek. 

    Liečivé účinky: Heliodor je kameňom jasnovidcov a kameňom nových začiatkov. Svojho nositeľa podporí pri akomkoľvek novom začiatku, ako napríklad pri nástupe do školy, do novej práce či vzťahu. Prináša so sebou rozvoj duchovnej sily, charakteru a charizmy. Pomáha zbavovať sa obáv, znižuje záťaž a eliminuje stres. Rozvíja tvorivosť a cieľavedomosť. Prináša so sebou štedrosť a kladný vzťah k peniazom. V tele najviac pôsobí na srdce, cievy a oči. Pomáha orgánom vylučovať látky a usmerňuje tvorbu cholesterolu. 

    Využitie a spracovanie: Heliodor sa používa ako drahokam v šperkárstve a klenotníctve. 

    Zaujímavosť: Tento kameň inšpiroval Grékov na vytvorenie mena Heliodoros. Jeho nositeľmi bolo niekoľko vladárov v gréckych mestských štátoch, hodnostárov v Grécku, či dokonca jeden bol správcom Egypta. Asi najznámejší Heliodoros (Heliodor) však nebol Grék. Toto meno, alebo skôr prezývku, používal ruský pravoslávny duchovný Sergej Trufanov. Tento človek bol jedným z najbližších spolupracovníkov jeho známejšieho súputníka Grigorija Jefimoviča Rasputina, o ktorom zanechal niekoľko písomných prameňov. 

    Relevantné video:  


    Zdroj: it.wikipedia.org, autor: S kitahashi

     

    Napíšte nám - otázky / návrhy

    Meno

    E-mail *

    Správa *

    AKCIE / ZĽAVY


    Svet perál nájdete tu:

    Odporúčame


    Čistiace utierky univerzálne na šperky, mince a bižutériu. Čistia zlato, striebro, platinu a obecné kovy do vysokých leskov. Sú suché a neabrazívne. Viac informácií TU