• Každý deň môže byť sviatkom …

    Ametyst


    Vzorec: SiO2 Tvrdosť: 7,0 Hustota: 2,65 – 2,66 

    Názov: z gréckeho amethustos, čo znamená „ten, ktorý nie je opitý“.

    Všeobecne: ametyst je odrodou kremeňa. Jeho typickou vlastnosťou je farba v rôznych odtieňoch fialovej, čím sa odlišuje od iných odrôd kremeňa. Jeho názov a farba súvisia so starou gréckou povesťou, kde najvyšší boh Zeus vylial víno na biely kremeň a ten sfialovel. Vzniká hydrotermálne, vyzrážaním z roztokov a fialovú farbu spôsobuje prímes železa. Pri dlhom pôsobení svetla môže blednúť. Pri tepelnom pôsobení mení svoju farbu na oranžovú až žltú. Takýmto spôsobom sa z ametystov vypaľujú citríny, ktoré majú vyššiu hodnotu. 

    Výskyt: 
    Svet – Brazília, Uruguaj, Rusko, Austrália, Madagaskar, Zimbabwe, Čína...
    Slovensko – Banská Štiavnica, Hodruša-Hámre, Pukanec, Vyhne, Kremnica...
    Česká republika – Květnice, Kozákov, Vysočina na Žďársku, Bochovice... 

    Liečivé účinky: podobne ako krištáľ (bezfarebná odroda kremeňa) sa aj ametyst používa pri veštení a to najmä pre jeho silné spirituálne vibrácie. Blokuje geopatogénne zóny a premieňa energiu na lásku. Je veľmi silný a preto je už od pradávna využívaný na spirituálne účely, či vyhľadávaný cirkevnými hodnostármi, ale aj čarodejnicami, šamanmi a kúzelníkmi. Podporuje a vyzdvihuje všetky dobré vlastnosti osobnosti a ich uvedomenie. Zmierňuje obavy, zlepšuje sústredenie, vedomie, trpezlivosť. Odbúrava alkohol, ale aj iné závislosti a napomáha striedmosti. Podporuje tvorbu hormónov a prečisťuje krv. Počas spánku v jeho blízkosti zabezpečuje príjemné a intuitívne sny. 

    Využitie a spracovanie: využíva sa v šperkárstve. Často sa dá stretnúť s geódami, alebo drúzami z ametystu, ktoré sa používajú na dekoračné účely a môžu mať veľkosť pokojne aj dospelého človeka. Ametyst sa po brúsení používa ako polodrahokam do šperkov, alebo sa leští a upravuje na rôzne tvary. Môžme sa stretnúť aj s vešteckou guľou vyrobenou z ametystu. Menej kvalitné ametysty sa zvyknú tepelne upravovať na žltú odrodu kremeňa, citrín. 

    Zaujímavosť: z ametystu si citrín môžete urobiť aj doma, stačí ho položiť blízko ohniska, alebo rozpálenej pahreby (pokiaľ máte krb) a nechať pôsobiť teplo. Pozor však na to aby vypálený kameň pomaly chladol, inak by sa rozlámal a rozpadol. A ešte jedna vec, takto vypálený ametyst stráca svoje schopnosti a energiu. Stáva sa z neho „mŕtvy kameň“. 

    Relevantné video:



    Výrobky z AMETYSTU:
    INFO: po kliknutí na fotografie budete presmerovaný do e-shopu MILISHOP.EU, kde si daný výrobok môžete aj zakúpiť ;-)
     

     

    Napíšte nám - otázky / návrhy

    Meno

    E-mail *

    Správa *

    AKCIE / ZĽAVY


    Svet perál nájdete tu:

    Odporúčame


    Čistiace utierky univerzálne na šperky, mince a bižutériu. Čistia zlato, striebro, platinu a obecné kovy do vysokých leskov. Sú suché a neabrazívne. Viac informácií TU