• Každý deň môže byť sviatkom …

    Opál


    Vzorec: SiO2.n H2O Tvrdosť: 5 – 6,5 Hustota: 1,9 – 2,2 

    Názov: zo staroindického upala, čo znamená drahý, drahocenný kameň

    Všeobecne: je to amorfný minerál, čo znamená, že netvorí žiadne kryštály, ale vyskytuje sa ako celistvý minerál, najmä ako výplň dutín. Má typický lastúrovitý lom. Najčastejšie je biely, žltý, hnedý avšak môže nadobúdať aj rôzne iné farebné variácie. Známy je napríklad hyalit, ktorý je bezfarebný a priehľadný, ohnivý opál, ten je oranžový až červený, drahý opál oplýva hrou farieb pri pohybe vo svetle, či drevný opál, ktorý vznikol silicifikáciou dreva a často si ponecháva štruktúry dreva. Najčastejšie sa vyskytuje v andezitoch a vulkanoklastikách, vyzrážaním z gélu SiO2. 

    Výskyt: 
    Svet – Austrália, Južná Afrika, Mexiko, USA, Rusko. 
    Slovensko – Dubník, Povrazník, Herľany, Ponická Huta, Antol, Slanec. 
    Česká republika – Valeč, Třebíč, Mlaky u Písku. 

    Liečivé účinky: je to jeden z výnimočných kameňov a pri jeho výbere treba byť opatrný. Je to kameň, ktorý posilňuje všetky vlastnosti nositeľa a rovnakým spôsobom mu ich opláca. Zlým ľuďom môže spôsobiť problémy, avšak pokiaľ sa nejedná o stratený prípad, opál uprednostňuje pomoc majiteľovi v konaní dobra a prebúdza jeho kladné stránky. Aj napriek tejto vlastnosti je považovaný za kameň šťastia a zároveň je symbolom bohatstva a moci. Podporuje tvorivosť a dynamiku myslenia. Pomáha plniť si sny. Do výraznej miery ovplyvňuje tráviaci systém, upokojuje záhu, prečisťuje organizmus, podporuje činnosť vlákniny, tvorbu enzýmov a napomáha s ťažkosťami pri trávení. Okrem vplyvu na tráviaci systém sa opál vyznačuje priaznivými účinkami a pomocou pri duševných chorobách. 

    Využitie a spracovanie: vyrábajú sa z neho dekoratívne kamene, alebo sa leští a používa v klenotníctve. Pri predaji sa často nachádza v nádobe s vodou. Je to preto, že obsahuje vodu, ktorá z neho vyprcháva, a tým že sa opäť ponorí  do vody sa  nasýti, čím znovu vyniknú jeho farby. 

    Zaujímavosť: Drahý opál sa v minulosti ťažil aj na Slovensku, na lokalite Dubník v Slanských vrchoch. Po objavení opálových ložísk v Austrálii, bolo vtedy ešte v Československu, pod hrozbou vojenského embarga, opál zakázané ťažiť. Československo sa dostalo do vojnového stavu s Austráliou. A aj keď sa žiadne boje neodohrali, vojenské embargo nebolo doteraz zrušené.

    Relevantné video: 



    Výrobky z OPÁLU: 
    INFO: po kliknutí na fotografie budete presmerovaný do e-shopu MILISHOP.EU, kde si daný výrobok môžete aj zakúpiť ;-)
     
     

     

    Napíšte nám - otázky / návrhy

    Meno

    E-mail *

    Správa *

    AKCIE / ZĽAVY


    Svet perál nájdete tu:

    Odporúčame


    Čistiace utierky univerzálne na šperky, mince a bižutériu. Čistia zlato, striebro, platinu a obecné kovy do vysokých leskov. Sú suché a neabrazívne. Viac informácií TU