• Každý deň môže byť sviatkom …

    Fluorit


    Vzorec: CaF2 Tvrdosť: 4 Hustota: 3,17 – 3,56 

    Názov: z latinského fluere, čo znamená tiecť.

    Všeobecne: farebne je fluorit rôznorodý, jeho farba podobne, ako u mnohých iných minerálov závisí od prímesí. Môže byť bezfarebný, žltý, ružový, fialový, zelený, modrý, čierny, červenkastý, ale aj iný, býva priehľadný, alebo priesvitný. Kryštalizuje v kubickej sústave, kryštály majú tvar kocky, alebo bipyramídy (osemsten z dvoch proti sebe otočených pyramíd, spojených základňou). Vzniká hydrotermálne, vyzrážaním z vodného roztoku, najmä v okolí termálnych prameňov.

    Výskyt: 
    Svet – Čína, Veľká Británia, Nórsko, Rusko, USA...
    Slovensko – Banská Štiavnica, Banská Belá, Hnilec...
    Česká republika – Cínovec, Jihlava, Stříbro, Kutná Hora, Horný Slavkov...

    Liečivé účinky: je kameňom múdrosti, napomáha všetkým funkciám mysle a podporuje rozumové vnímanie, preto sa mu občas hovorí aj "kameň géniov". Jeho vlastníkovi prináša zmysel pre zodpovednosť, ambicióznosť a pomáha pri plnení cieľov a hľadaní zmyslu života. Ochraňuje pred vyčerpaním, dodáva energiu a napomáha súčinnosti mozgových buniek, podporuje sústredenie a mimo zmyslové vnímanie. Okrem blahodarných účinkov na mozog má aj funkciu čističa prostredia. Lieči infekcie, zabíja baktérie a vírusy.

    Využitie a spracovanie: Pre svoju mäkkosť sa veľmi nevyužíva v šperkárstve, iba občas sa brúsi a leští. Pokiaľ sa jedná o kryštály, tak je veľmi pekný aj v prírodnom stave. Využíva sa na výrobu fluórových preparátov, ako napríklad kyseliny fluorovodíkovej, pri výrobe umelých hmôt, v sklárstve, v hutníctve, pri výrobe cementu, ale napríklad aj v optike.

    Zaujímavosť: Jeho starý slovenský a český názov je kazivec, ktorého autorom je jeden z najvýznamnejších českých prírodovedcov, Ján Svatopluk Presl.

    Relevantné video: 

     

    Výrobky z FLUORITU:
    INFO: po kliknutí na fotografie budete presmerovaný do e-shopu MILISHOP.EU, kde si daný výrobok môžete aj zakúpiť ;-)



     

    Napíšte nám - otázky / návrhy

    Meno

    E-mail *

    Správa *

    AKCIE / ZĽAVY


    Svet perál nájdete tu:

    Odporúčame


    Čistiace utierky univerzálne na šperky, mince a bižutériu. Čistia zlato, striebro, platinu a obecné kovy do vysokých leskov. Sú suché a neabrazívne. Viac informácií TU