• Každý deň môže byť sviatkom …

    Azurit


    Vzorec: Cu3[OH/CO3]2 Tvrdosť: 3,5 - 4 Hustota: 3,70 – 3,90 

    Názov: z perzského lazhward, čo znamená modrý. 

    Všeobecne: Azurit je jeden z najznámejších minerálov medi. Je typický svojou modrou farbou, ako mnohé ďalšie minerály medi, a tvorí stĺpčekovité a tabuľkovité kryštály. Veľmi často vytvára radiálne lúčovité guľovité agregáty, alebo náteky. Keďže je to sekundárny minerál, vzniká v oxidačnej zóne medených ložísk. Veľmi často ho môžeme nájsť spolu s malachitom, langitom, kupritom a mnohými ďalšími minerálmi s obsahom medi. 



    Výskyt: 
    Svet – USA, Rusko, Austrália, Namíbia, Kongo, Argentína, Chile, Maroko. 
    Slovensko – Špania Dolina, Poniky, Ľubietová, Gelnica. 
    Česká republika – Cínovec, Krupka, Štepánov. 

    Liečivé účinky: Azurit patrí k vôbec najsilnejším kameňom, a aj napriek tomu sa relatívne málo spracováva do podoby šperkov. Pôsobí na dve základné oblasti. Symbolizuje múdrosť a poznanie na jednej strane a na druhej sa vyznačuje silným duchovným vnímaním. Pomáha nájsť naše vlastné „ja“ a jeho prepojenie s duchovným, nadpozemským, božským svetom. Očisťuje dušu a dodáva jej vnútorný pokoj a pohodu, prečisťuje čakry. Jeho najväčšou devízou, čo sa týka ozdravovacích schopností, je vnútorná schránka tela a všetko čo s tým súvisí. Blahodarne pôsobí na kosti, zuby, kĺby, chrbticu. Pomáha pri osteoporóze, artritíde a problémoch s kĺbmi. 

    Využitie a spracovanie: nemá nejaký špeciálny spôsob spracovania, v šperkárstve sa využíva veľmi málo, lebo je relatívne mäkký. Často sa však leští do rôznych tvarov. Používa sa aj na dekoratívne predmety a to najmä kvôli jeho častému výskytu s malachitom. Spolu tieto dva minerály vytvárajú nezameniteľnú kombináciu kráľovskej tmavo modrej farby so zelenou. 

    Zaujímavosť: Ako rozdrvený prášok ho starý Gréci, Rimania a Egypťania používali pri alchýmii a ako univerzálny liek. 

    Relevantné video:



    Foto: Rob Lavinsky, iRocks.com

     

    Napíšte nám - otázky / návrhy

    Meno

    E-mail *

    Správa *

    AKCIE / ZĽAVY


    Svet perál nájdete tu:

    Odporúčame


    Čistiace utierky univerzálne na šperky, mince a bižutériu. Čistia zlato, striebro, platinu a obecné kovy do vysokých leskov. Sú suché a neabrazívne. Viac informácií TU