• Každý deň môže byť sviatkom …

    Kalcit


    Vzorec: CaCO3 Tvrdosť: 3 Hustota: 2,6 – 2,8 

    Názov: z latinského calx, čo znamená vápno 

    Všeobecne: prítomnosť rôznych prímesí a nečistôt spôsobuje rôzne sfarbenie kalcitu. Prevládajú žlté, oranžové, medové, hnedasté, béžové a biele odtiene. Môže však byť aj modrastý, zelenkavý, či červený. Kryštalizuje v trigonálnej sústave. Tvary kryštálov zodpovedajú skalenoédrom a romboédrom. Typickým je dvojlom u priehľadných kryštálov „islandského kalcitu“, ktorý sa prejavuje zdvojením obrazu na ktorý sa cez klenec kalcitu pozeráme. Je relatívne rozpustný vo vode, preto je súčasťou mnohých hornín sedimentárneho pôvodu, ale vzniká aj v magmatických procesoch, či pri metamorfóze kde je hlavnou zložkou mramorov. Jeho identifikačnou vlastnosťou, ktorá sa učí aj na školách, je rozpustnosť v kyseline chlorovodíkovej. Po pokvapkaní touto kyselinou reaguje šumením. 

    Výskyt: 
    Svet – India, Veľká Británia, Peru, Kanada, USA, Rusko, Austrália. 
    Slovensko – Banská Štiavnica, Gemerská Ves, Špania Dolina, Včeláre, Žirany. 
    Česká republika – Příbram, Stříbro, Dolní Rožinka, Kozákov, Prachovice. 

    Liečivé účinky: kalcit pôsobí ako zosilňovač energií. Podporuje sebadôveru, dodáva životnú energiu a elán, podporuje pracovitosť, ambicióznosť, cieľavedomosť, bojuje proti lenivosti. Vo veľkej miere povzbudzuje pamäť a myslenie. Kalcit, ako už z názvu a zo vzorca vyplýva, obsahuje množstvo vápnika, a preto blahodarne pôsobí najmä na jeho obsah a pohyb v tele. Pomáha ukladaniu vápnika do kostí, podporuje interakciu vápnika s bunkami, zabraňuje tvorbe vápnitých zrazenín v krvi, prečisťuje vylučovaciu sústavu, pozitívne podporuje celý príjem a výdaj vápnika v tele. Neoddeliteľnou súčasťou kolobehu vápnika v tele je aj horčík, ktorý je potrebný na správne fungovanie metabolizmu. Takže kalcit do istej miery pôsobí aj na horčík v tele. Táto jeho vlastnosť sa však výrazne znásobuje kombináciou kalcitu s dolomitom. 

    Využitie a spracovanie: kalcit je veľmi mäkký minerál, preto sa na výrobu šperkov používa zriedka, avšak na ezoterické účinky je najvhodnejší v prírodnom stave, alebo leštený. Používa sa v stavebníctve, pri výrobe vápna, ale aj ako dekoračný a obkladový kameň v podobe mramoru. Je základnou zložkou vápenca, takže je súčasťou takmer každej krasovej výzdoby v jaskyniach. Pre svoje vlastnosti sa občas zvykne používať aj v optike. 

    Zaujímavosť: do dnešných dní existujú národy, ktoré melú kalcit na prášok a podávajú ho s vodou alebo vínom. My však tento spôsob príjmu vápnika neodporúčame. Aj keď prevažná väčšina vápnika v rôznych výživových doplnkoch a tabletkách sa tiež získava z kalcitu. 

    Relevantné video:



    Výrobky z KALCITU:  
    INFO: po kliknutí na fotografie budete presmerovaný do e-shopu MILISHOP.EU, kde si daný výrobok môžete aj zakúpiť ;-)

     

     

    Napíšte nám - otázky / návrhy

    Meno

    E-mail *

    Správa *

    AKCIE / ZĽAVY


    Svet perál nájdete tu:

    Odporúčame


    Čistiace utierky univerzálne na šperky, mince a bižutériu. Čistia zlato, striebro, platinu a obecné kovy do vysokých leskov. Sú suché a neabrazívne. Viac informácií TU