• Každý deň môže byť sviatkom …

    Diamant


    Vzorec: C Tvrdosť: 10 Hustota: 3,52 

    Názov: z gréckeho adamas, čo znamená silný, nepremožiteľný, nezničiteľný, alebo arabského al-mas, čo znamená najtvrdší 

    Všeobecne: diamant je najtvrdší známy minerál na zemskom povrchu. Avšak aj napriek svojej tvrdosti je veľmi krehký. Najčastejší je bezfarebný, ale môže mať rôzne farby ako bielu, ružovú, žltú, modrú, červenú či čiernu. Tvorí oktaédrové kryštály, zriedkavo aj kocky. Vzniká pri vysokých tlakoch a teplotách v hĺbkach okolo 150 km a viac pod zemským povrchom a na povrch sa dostáva naozaj len zriedkavo. Ťaží sa z horniny kimberlit. 



    Výskyt: 
    Svet – Juhoafrická Republika, Austrália, Rusko, USA, Venezuela. 
    Slovensko – na Slovensku nebol nájdený. 
    Česká republika – sú známe dva kryštály z oblastí ťažby českého granátu a to v obciach Chrášťany a Dlažkovice. 

    Liečivé účinky: je najuniverzálnejším kameňom, pôsobí na všetky ťažkosti a choroby. Chráni pred všetkými negatívnymi energiami, jedmi a vyžaruje čistotu. Aj pre tieto vlastnosti sa stal tak populárnym kameňom. V snubnom prsteni má za úlohu udržať čistotu vzťahu. Je patrónom čistoty, udržuje čistú myseľ, rozjasnieva myšlienky, poskytuje ochranu pred depresiami, úzkosťou, neúspechom. Čistotu prezentuje aj pri účinkoch na telo, prečisťuje telové tekutiny od škodlivín, či už krv, moč, črevné kyseliny, rozpúšťa žlčníkové, či močové kamene, čistí zrak a napomáha očiam proti zákalom. 

    Využitie a spracovanie: pre svoje jedinečné vlastnosti má naozaj pestrú paletu využitia. V priemysle sa pre svoju tvrdosť používa na rezanie a vŕtanie rôznych materiálov, pre svoje optické a elektromagnetické vlastnosti sa používa v optike, elektronike, ale aj v rôznych iných odvetviach. Dokonca, podobne ako zlato sa dá nájsť aj v niektorých gurmánskych špecialitách, kde sa v podobe prášku konzumuje. Samozrejme neoddeliteľnou súčasťou diamantov je finančný a investičný trh a klenotníctvo. Najčastejšie sa brúsi do podoby briliantov, kde vyniknú jeho vlastnosti, preto je pre neho aj najtypickejší briliantový brus. V týchto oblastiach sa kvalita ako aj hodnota diamantov odvíja od vlastností, známych ako „4C“. Jedná sa o hmotnosť (Carat, hmotnostná jednotka/1carat=0,2gramu), čírosť (Clarity), farba (Color) a typ výbrusu (Cut). 

    Zaujímavosť: Aj napriek všetkým jeho superlatívom, dávajte si na diamant pozor. Či už pred zlodejmi, ale aj pred ohňom. Diamant je totiž „horľavý“ a pri horení sa mení na grafit. 

    Relevantné video:



    Výrobky z DIAMANTU:  
    INFO: po kliknutí na fotografie budete presmerovaný do e-shopu MILISHOP.EU, kde si daný výrobok môžete aj zakúpiť ;-)


     

    Napíšte nám - otázky / návrhy

    Meno

    E-mail *

    Správa *

    AKCIE / ZĽAVY


    Svet perál nájdete tu:

    Odporúčame


    Čistiace utierky univerzálne na šperky, mince a bižutériu. Čistia zlato, striebro, platinu a obecné kovy do vysokých leskov. Sú suché a neabrazívne. Viac informácií TU