• Každý deň môže byť sviatkom …

    Rubín


    Vzorec: Al2O3 Tvrdosť: 9 Hustota: 3,9 – 4,1 

    Názov: z latinského rubens, čo znamená červený

    Všeobecne: rubín je červená, alebo ružová odroda korundu. Jeho sfarbenie spôsobuje prímes chrómu. Kryštalizuje v trigonálnej sústave a často tvorí šesťuholníkové sudovité kryštály. Najčastejšie sa vyskytuje v mramoroch a pegmatitoch, ale občas aj v iných premenených a vulkanických horninách, či v náplavoch riek.



    Výskyt: 
    Svet – Myanmar (býv. Barma), Kambodža, Srí Lanka, Austrália, Madagaskar, Tanzánia, USA, Francúzsko.
    Slovensko – na Slovensku nebol nájdený.
    Česká republika – Jizerská Louka. 

    Liečivé účinky: rubín je kameňom srdca a lásky. Prebúdza láskavosť, srdečnosť, milosrdnosť a sexualitu. Podporuje vzťahy, prebúdza vášeň a zanietenie k partnerovi, či partnerke. Avšak je aj kameňom vodcov, prináša úspech a podnecuje k veľkým činom. Jeho farba pripomína krv, preto sa odporúča jeho použitie práve pri problémoch s „krvou“. Upravuje krvný tlak, podporuje krvný obeh, dodáva rovnováhu zloženiu krvi, napomáha krvotvorbe a tvorbe červených krviniek. Podporuje prekrvenie orgánov, ako mozog, kde podporuje jeho aktivitu. Taktiež výrazne vplýva na srdce a zabraňuje srdcovocievnym chorobám.

    Využitie a spracovanie: používa sa v optike, pri výrobe laserov a v mechanických hodinách na výrobu ložísk. Samozrejme aj v klenotníctve. Prírodné kamene je možno dofarbovať rôznymi metódami, ako dopaľovaním, či pridávaním berýlia. Rubín je možné vyrobiť aj umelo.

    Zaujímavosť: v niektorých ázijských krajinách rubíny pridávajú do základov domov, aby tak prilákali do domu lásku, šťastie a úspech.

    Relevantné video:



    Výrobky z RUBÍNU:
    INFO: po kliknutí na fotografie budete presmerovaný do e-shopu MILISHOP.EU, kde si daný výrobok môžete aj zakúpiť ;-)  


    Titulná fotografia: Wikipédia, autor: Bkell

     

    Napíšte nám - otázky / návrhy

    Meno

    E-mail *

    Správa *

    AKCIE / ZĽAVY


    Svet perál nájdete tu:

    Odporúčame


    Čistiace utierky univerzálne na šperky, mince a bižutériu. Čistia zlato, striebro, platinu a obecné kovy do vysokých leskov. Sú suché a neabrazívne. Viac informácií TU