• Každý deň môže byť sviatkom …

    Krištáľ


    Vzorec: SiO2 Tvrdosť: 7,0 Hustota: 2,65 – 2,66 

    Názov: z gréckeho Krustallos, čo znamená ľad, a poukazuje na čírosť krištáľu.

    Všeobecne: krištáľ je bezfarebná, číra, priehľadná odroda kremeňa. Kryštalizuje v trigonálnej sústave a má typický šesťuholníkový tvar kryštálov, zakončený šesťuholníkovou pyramídou. Veľmi často sa striedajú tri širšie a tri užšie strany kryštálu. Často tvorí kryštálové zrastlice či drúzy. Pri narastaní hrubšieho kryštálu na tenší vzniká takzvaný „holubníkový“, alebo „žezlovitý“ kremeň. Je častý v žilách alpského typu, v pegmatitoch, v hydrotermálnych žilách či v rozsypoch. Na Slovensku a v Čechách sa môžeme stretnúť aj s pojmom „horský krištáľ“, ktorý pomenúva túto odrodu kremeňa. Toto slovné spojenie vzniklo kvôli odlíšeniu od krištáľu, často používaného názvu skla. 

    Výskyt: 
    Svet – Brazília, Madagaskar, USA, Rusko, Čína, Švajčiarsko.
    Slovensko – Kremnica, Šobov, Vyhne, Hodruša-Hámre, Borinka, Hliník nad Hronom.
    Česká republika – Příbram, Velká Kraš, Markovice, Kozákov, Dolní Bory. 

    Liečivé účinky: krištáľ je kameňom čistoty a vízie. Preto je už od pradávna používaný na veštenie, na nazeranie do minulosti a budúcnosti, na vyhľadávanie a podobne. Prečisťuje telo i dušu, zvyšuje intelekt, podnecuje hlbokým myšlienkam a snom. Je dokonalým ochrancom. Pomáha prekonávať strach a fóbie. Na telo pôsobí ako tlmič bolesti. Utišuje a upokojuje všetky bolesti počnúc hlavou, ale aj zubov, kĺbov, chrbtice, vnútorných orgánov, až po popáleniny, či unavené nohy. Zosilňuje energie iných kameňov, takže je výborné ho kombinovať s inými kameňmi. Medzi inými je jeho jedinečnou vlastnosťou podpora tvorby materského mlieka u nositeľky počas obdobia dojčenia. 

    Využitie a spracovanie: Pre jeho vlastnosti sa využíva v optike, laserovej technike a elektronike. V podobe kremenného piesku sa používa pri výrobe skla. V šperkárstve sa používa ako náhrada zirkónov, ale nevyužíva sa veľmi často. V ezoterike sa však môžeme stretnúť s rôznymi tvarmi brúsenia a leštenia, od klasických krištáľových gúľ, až po kocky, ihlany, zvieratá, obliaky. Často sa predávajú samostatné prírodné kryštály krištáľu, alebo drúzy, geódy a zrasty. 

    Zaujímavosť: málokto si zo školy pamätá rozdiel medzi krištáľom a kryštálom. Krištáľ s mäkkým „i“ a na konci s „ľ“ je odroda kremeňa, ale aj všeobecný názov pre leštené a brúsené sklo, zatiaľ čo kryštál s ypsilonom a bez mäkčeňa na „l“ je označenie pre „definovateľný“ tvar minerálu alebo nerastu, napríklad kryštál kalcitu, kryštál smaragdu, kryštál ľadu, kryštál soli. 

    Relevantné video:


    Výrobky z KRIŠTÁĽU: 
    INFO: po kliknutí na fotografie budete presmerovaný do e-shopu MILISHOP.EU, kde si daný výrobok môžete aj zakúpiť ;-)  

     

     

    Napíšte nám - otázky / návrhy

    Meno

    E-mail *

    Správa *

    AKCIE / ZĽAVY


    Svet perál nájdete tu:

    Odporúčame


    Čistiace utierky univerzálne na šperky, mince a bižutériu. Čistia zlato, striebro, platinu a obecné kovy do vysokých leskov. Sú suché a neabrazívne. Viac informácií TU