• Každý deň môže byť sviatkom …

    Citrín


    Vzorec: SiO2 Tvrdosť: 7,0 Hustota: 2,65 – 2,66 

    Názov: Z latinského citrinus, čo znamená, žltý, citrónový

    Všeobecne: Citrín je jedna z najznámejších odrôd kremeňa. Je charakteristický svojou žltou, medovou až hnedastou či oranžovou farbou. Svoju farbu získava obsahom prímesí oxidov a hydroxidov železa. Býva priehľadný a kryštalizuje v trigonálnej sústave. Často je zamieňaný za topás, ale dá sa relatívne ľahko odlíšiť na základe tvrdosti. Vyskytuje sa v oblastiach, kde môžeme nájsť aj ametyst. Ametyst sa používa aj na jeho umelú výrobu, keď sa ožaruje, alebo vypaľuje. Takýmto procesom sa z ametystu môže stať citrín, neskôr záhneda a pri dlhom a silnom ožarovaní aj morión. Citrín, podobne ako iné farebné odrody kremeňa, môže časom na vzduchu a slnku blednúť. 

    Výskyt: 
    Svet – Brazília, India, USA, Rusko, Španielsko, Francúzsko, Madagaskar
    Slovensko – Hliník nad Hronom, Banská Štiavnica
    Česká republika – Dolní Bory, Bochovice, Kojatín, Zaječov 

    Liečivé účinky: Citrín je kameňom slnečnej energie a slnečného tepla, to znamená, že výrazne ovplyvňuje výkonnosť ľudského tela. Ničí a mierni negatívne energie a má všeobecne ochranný účinok. Môžeme ho považovať za čistič a regulátor všetkých vlastností. Zaháňa únavu a pozitívne ovplyvňuje sebadôveru, sebarealizáciu, motiváciu, tvorivosť či koncentráciu. Taktiež je považovaný za kameň šľachty a podporuje hojnosť, bohatstvo a úspech nositeľa. V ľudskom tele pôsobí najmä na tráviaci trakt a s ním súvisiace orgány. Podporuje trávenie, činnosť sleziny, žalúdka, podžalúdkovej žľazy, štítnej žľazy, čriev. Tiež veľmi dobre vplýva na príjem živín, udržuje rovnováhu hormonálnej výmeny, látkovej výmeny a procesov metabolizmu. Je to kameň, ktorý najviac pôsobí proti prejavom celulitídy. Taktiež veľmi dobre odstraňuje zápaly. 

    Využitie a spracovanie: Ako odroda kremeňa sa viac - menej využíva iba v šperkárstve a ezoterike. Občas sa môžeme stretnúť aj s drúzami na citrín vypáleného ametystu. Ako taký je v prírode veľmi vzácny. 

    Zaujímavosť: Citrín je neoddeliteľnou súčasťou ametrínu. Ametrín (Bolivianit) je prírodný polodrahokam. Je tam badateľný prechod ametystu do citrínu. Jeho sfarbenie je závislé na teplote pri kryštalizácii a rôznymi stupňami oxidácie železa. Svedčí to o tom, že teplota kryštalizácie tohto kryštálu nebola rovnaká. 

    Relevantné video: 

     

    Výrobky z CITRÍNU: 
    INFO: po kliknutí na fotografie budete presmerovaný do e-shopu MILISHOP.EU, kde si daný výrobok môžete aj zakúpiť ;-)

    http://milishop.eu/advanced_search_result.php?keywords=citr%EDn&x=0&y=0

     

    Napíšte nám - otázky / návrhy

    Meno

    E-mail *

    Správa *

    AKCIE / ZĽAVY


    Svet perál nájdete tu:

    Odporúčame


    Čistiace utierky univerzálne na šperky, mince a bižutériu. Čistia zlato, striebro, platinu a obecné kovy do vysokých leskov. Sú suché a neabrazívne. Viac informácií TU