• Každý deň môže byť sviatkom …

    Sodalit


    Vzorec: Na8[Cl2/(AlSiO4)6] Tvrdosť: 5 - 6 Hustota: 2,3 

    Názov: Názov dostal na základe vysokého obsahu sodíka.

    Všeobecne: Sodík sfarbuje sodalit do rôznych odtieňov modrej. Najcharakteristickejšia je tmavomodrá, kráľovská modrá farba, ale môže byť aj modrá, bledomodrá, zelenomodrá, fialová, fialovomodrá a vzácne aj bezfarebná, či žltá. Pod UV svetlom kryštalizuje do oranžova. Kryštalizuje v kubickej sústave, no len zriedkavo kryštály aj tvorí. Najčastejšie je zemitý, alebo zrnitý. Vyskytuje sa vo vulkanických horninách, najčastejšie v syenitoch, fonolitoch a bazaltoch. 

    Výskyt: 
    Svet – Kanada, USA, Nemecko, Taliansko, Azory, Keňa, Tanzánia, Čína, Rusko
    Slovensko – na Slovensku nebol nájdený
    Česká republika – Mariánska skála pri Ústí nad Labem 

    Liečivé účinky: Sodalit je kameňom atletiky. Zvyšuje koncentráciu, predstavivosť a vytrvalosť. Napomáha k realizácii snov a cieľov. Zbavuje predsudkov, návalov paniky, ukončuje nezhody a upokojuje hádky. Na myšlienkovej úrovni oddeľuje podstatné od nepodstatného a tým stimuluje myslenie a nápady. Prináša harmóniu najmä do pracovných vzťahov. Prehlbuje solidaritu, dôveru, súdržnosť skupiny a podporuje tímovú prácu. Všeobecne podporuje metabolizmus a výrazne dobre vplýva na vápnik a sodík v tele. Podporuje lymfatický systém a napomáha pri liečení chrípky. Znižuje teplotu, lieči prechladnutie, bolesť hlavy, infekcie a zápaly. Veľmi dobre pôsobí aj na orgány v blízkosti krku, najmä na hlasivky, štítnu žľazu, ale aj hrtan a hltan. 

    Využitie a spracovanie: V klenotníctve sa veľmi nepoužíva a ak, tak iba vo forme tromblovaných, či leštených kameňov. Omnoho viacej sa horniny obsahujúce sodalit využívajú ako dekoračný kameň na obklady budov, sôch, schodísk a podobne. 

    Zaujímavosť: Podobne ako väčšina drahých kameňov na silnom slnečnom svetle stráca farbu a bledne. Ale ako jeden z mála má aj spätnú vlastnosť. Pri dlhšom pobyte v tme môže opäť nadobudnúť sýtejšie, tmavšie farby. 

    Relevantné video:

     

    Výrobky zo SODALITU: 
    INFO: po kliknutí na fotografie budete presmerovaný do e-shopu MILISHOP.EU, kde si daný výrobok môžete aj zakúpiť ;-)
    http://milishop.eu/advanced_search_result.php?keywords=sodalit&x=0&y=0

     

    Napíšte nám - otázky / návrhy

    Meno

    E-mail *

    Správa *

    AKCIE / ZĽAVY


    Svet perál nájdete tu:

    Odporúčame


    Čistiace utierky univerzálne na šperky, mince a bižutériu. Čistia zlato, striebro, platinu a obecné kovy do vysokých leskov. Sú suché a neabrazívne. Viac informácií TU