• Každý deň môže byť sviatkom …

    Pyrit


    Vzorec: FeS2 Tvrdosť: 6 – 6,5 Hustota: 5,0 – 5,2 

    Názov: Z gréckeho pyrites, čo znamená ohnivý, oheň metajúci.

    Všeobecne: Pyrit je zlatokovovej farby. Kryštalizuje v kubickej sústave a tvorí často takmer dokonalé kryštály tvaru kocky. Môže však tvoriť aj omnoho zložitejšie formy kryštálov, ako oktaédre či pentagonálne dodekaédre. Môže byť aj celistvý, zrnitý, či radiálne lúčovitý. Na povrchu oxiduje a vytvára sa limonit. Je to bežný aksesorický minerál v rôznych typoch hornín. Môže vznikať hydrotermálne, ale aj magmatickou diferenciáciou. Vyskytuje sa aj v uhlí a v čiernych bridliciach. 

    Výskyt: 
    Svet – Kanada, USA, Juhoafrická republika, Španielsko, Taliansko, Rusko
    Slovensko – Banská Štiavnica, Vyhne, Zlatá Baňa, Rožňava, Pezinok, Pernek
    Česká republika – Hromnice, Sokolov, Příbram, Kutná Hora, Zlaté Hory 

    Liečivé účinky: Pyrit je dokonalý energetický štít, prepúšťa pozitívne energie, ale hlavne ochraňuje proti tým negatívnym. Eliminuje nebezpečenstvo, úrazy, infekcie, udržuje duševnú čistotu, rovnováhu tela, duše a emócií. Je kameňom pozitivizmu, zlepšuje pohľad na svet, pôsobí proti úzkosti, sklamaniu, zúfalstvu, melanchólii a hnevu. Dodáva vitálnu aj duševnú silu, zvyšuje sebadôveru a u mužov pozitívne ovplyvňuje mužnosť. Veľmi dobre pôsobí na krv a hlavne na jej okysličenie. Podporuje tvorbu buniek a napráva chyby v DNA. Blahodarne pôsobí na kosti, posilňuje trávenie a v pľúcach potláča prejavy astmy a bronchitídy. Z tela odstraňuje nečistoty a hlavne neutralizuje jedy. Je veľmi dobré ho umiestniť pod vankúš v prípade akýchkoľvek porúch spánku. 

    Využitie a spracovanie: Pyrit je relatívne mäkký minerál, a preto sa šperkársky upravuje málokedy. Najčastejšie sa používa v prírodnom stave, vo forme veľmi pekných, niekedy až dokonale pravidelných kociek. Patrí medzi minerály s veľkým obsahom železa, no aj napriek tomu sa ako ruda železa nepoužíva. Používa sa však pri výrobe kyseliny sírovej. 

    Zaujímavosť: Pre svoju farbu sa často najmä v masívnej forme na prvý pohľad veľmi podobá zlatu. Viacero podvodníkov chcelo túto podobu využiť a snažili sa zbohatnúť. Skúsení obchodníci so zlatom a zlatokopi sa nedali často tak ľahko nachytať, takže väčšine týchto podvodníkov sa zbohatnúť nepodarilo. Pyrit tak získal prezývku mačacie zlato. 

    Relevantné video: 

     

    Výrobky z PYRITU: 
    INFO: po kliknutí na fotografie budete presmerovaný do e-shopu MILISHOP.EU, kde si daný výrobok môžete aj zakúpiť ;-)

    http://milishop.eu/advanced_search_result.php?osCsid=5f7e1fc15672d23c7af1d86ac3223a9a&keywords=pyrit&x=0&y=0


     

    Napíšte nám - otázky / návrhy

    Meno

    E-mail *

    Správa *

    AKCIE / ZĽAVY


    Svet perál nájdete tu:

    Odporúčame


    Čistiace utierky univerzálne na šperky, mince a bižutériu. Čistia zlato, striebro, platinu a obecné kovy do vysokých leskov. Sú suché a neabrazívne. Viac informácií TU