• Každý deň môže byť sviatkom …

    Halit


    Vzorec: NaCl Tvrdosť: 2 Hustota: 2,1 – 2,2 

    Názov: Z gréckych dvoch slov halos a lithos, kombináciou týchto slov získame názov slaný kameň.

    Všeobecne: Halit, alebo tiež kamenná soľ býva najčastejšie bezfarebný, alebo znečistený uzavreninami do siva. Môže však nadobúdať odtiene žltej, modrej či červenej farby. Najčastejšie má kompaktný, celistvý tvar, no omnoho zaujímavejšie sú kockové, zriedkavo aj oktaédrické (osemstenné) kryštály. Kryštalizuje v kubickej sústave. Vzniká vyzrážaním z vodného roztoku, najčastejšie v slaných jazerách či lagúnach s výrazným odparovaním vody. Tiež sa v menších objemoch môže koncentrovať v uhoľných slojoch či v liadku. Ťaží sa buď dobývaním zo zeme (Wieliczka/Poľsko, solivar Prešov/Slovensko), alebo odparovaním z morskej vody (napr. pobrežie Kaspického mora). 

    Výskyt: 
    Svet – Kaspické more, Mŕtve more, Pakistan, Rusko, Poľsko, Rakúsko, Nemecko...
    Slovensko – Solivar Prešov, Zbudza, Zalužice, Vranov nad Topľou...
    Česká republika – Ostrava, Karviná 

    Liečivé účinky: Halit je už od pradávna považovaný za posvätnú substanciu, za kameň medzi životom a smrťou. Ako minerál je považovaný za kameň vzniku a stvorenia, ale aj zániku a apokalypsy. V ezoterike sa používa na odstránenie všetkých negatívnych vplyvov a energií, či už sa jedná o pozemské neresti, strach, obavy, či nadpozemské, nadprirodzené vplyvy. Pri halite ale nesmieme opomenúť jeho medicínske pozitíva, či negatíva. S týmto kameňom sa stretávame takmer všade, keďže sa jedná o soľ. Je nevyhnutným a nepostrádateľným zdrojom katiónov sodíka a aniónov chlóru pre ľudský organizmus. Podieľa sa na regulácii vody a látkovej výmeny. V prirodzených dávkach podporuje nervové signály, blahodarne pôsobí na svalstvo a stavbu kostí. Je jednou z hlavných zložiek potrebných pri tvorbe žalúdočných kyselín. Má silné antibakteriálne účinky. Ale pozor, nadmerný či nedostatočný príjem soli môže mať rôzne negatívne vplyvy. Odporúčaná denná dávka by nemala presiahnuť 3 gramy, čo je približne jedna čajová lyžička. Toto množstvo však z približne 2/3 prijmeme z prirodzeného obsahu v jedle, bez toho aby sme použili čo i len štipku soli. Soľ sa správa ako hydrofilná látka, čo znamená, že zadržuje vodu. Pri nadmernom príjme tak zabraňuje poteniu, vylučovaniu vody a odpadu z tela. Tiež môže spôsobiť poškodenia pečene, obličiek, mozgu, podporuje rakovinu žalúdka, či rednutie kostí. Najrozšírenejší negatívny vplyv je zvyšovanie krvného tlaku a pôsobenie na srdce a cievy. 

    Využitie a spracovanie: O hlavnom využití halitu asi ani hovoriť nemusíme. Jedná sa o soľ, každý deň s ňou dochucujeme jedlá. Už o trošku menej známe sú soľné lampy a soľné jaskyne. V oboch prípadoch sa využívajú antibakteriálne účinky, sviečka rozptyľuje soľ do vzduchu pri horení, v soľných jaskyniach je to ešte intenzívnejšie, keďže vzduch je tam nasýtený iónmi soli. Prečisťujú sa tak dýchacie cesty (zmierňuje astmu, chrápanie), pokožka (mizne exém, či rôzne vyrážky) a zmierňujú sa aj rôzne alergie. Používa sa ale aj v kozmetike (najmä na odmasťovanie a vysúšanie pokožky), pri výrobe čistiacich prostriedkov v chemickom priemysle, zbrojárstve pri výrobe výbušnín, v doprave na posyp ciest. Jednoducho so soľou sa môžeme stretnúť takmer všade. 

    Zaujímavosť: Ak ako ľudstvo chceme využívať atómové elektrárne, musíme niekde bezpečne uložiť odpad z ich produkcie. Dokonalým miestom na naozaj bezpečné ukladanie rádioaktívneho odpadu sú suchozemské soľné ložiská. Halit, ale aj iné evapority (ako napr. sadrovec) veľmi dobre pohlcujú rádioaktivitu. Ukladanie takéhoto materiálu do soľných ložísk má ale aj inú výhodu, ako len pohltenie rádioaktivity. Keďže všetci vieme, že soľ je rozpustná vo vode, ak sa niekde nachádza takéto ložisko, je veľmi pravdepodobné, že bude prírodou dobre oddelené od okolia, aby sa soľ nerozpustila. Najčastejšie takéto ložiská oddeľujú íly, ktoré sú pre vodu nepriepustné. To znamená, že okolité prostredie je veľmi dobre zabezpečené proti kontaminácii podzemných vôd takýmto odpadom. Je to určite omnoho lepšie uskladnenie takéhoto materiálu, ako ho len tak nechať povaľovať v skladoch atómových elektrární, kde sa v súčasnosti uchováva v pomerne veľkom množstve. 

    Relevantné video: 


    Výrobky z HALITU: 
    INFO: po kliknutí na fotografie budete presmerovaný do e-shopu MILISHOP.EU, kde si daný výrobok môžete aj zakúpiť ;-)
    http://milishop.eu/advanced_search_result.php?keywords=so%BE&x=0&y=0

    Zdroj: sk.wikipedia.org, autor: Didier Descouens

     

    Napíšte nám - otázky / návrhy

    Meno

    E-mail *

    Správa *

    AKCIE / ZĽAVY


    Svet perál nájdete tu:

    Odporúčame


    Čistiace utierky univerzálne na šperky, mince a bižutériu. Čistia zlato, striebro, platinu a obecné kovy do vysokých leskov. Sú suché a neabrazívne. Viac informácií TU