• Každý deň môže byť sviatkom …

    Hematit


    Vzorec: Fe2O3 Tvrdosť: 6,5 Hustota: 5,2 – 5,3 

    Názov: Z gréckeho haimatitos, čo znamená krvavý, červený ako krv.

    Všeobecne: Hematit je najrozšírenejšou rudou železa. Je čiernej, sivo - kovovej, červenej či hnedej farby, často celistvý alebo obličkovitý. Kryštály sú zriedkavé, no kryštalizuje v trigonálnej sústave. Tvorí oktaédre, alebo tabuľkovité, šesťuholníkové kryštály. Spoločne s ilmenitom tvorí izomorfný rad a v mikroskopickej forme sa takto vyskytuje takmer vo všetkých typoch hornín, najčastejšie v metamorfitoch. No najvýznamnejšími náleziskami hematitu sú sedimenty, ktoré tvoria tzv. „banded iron formation“, najvýznamnejšie ložiská železa z čias prekambria. 

    Výskyt: 
    Svet – Rusko, Čína, Austrália, USA, Namíbia, Kongo, Fínsko, Švédsko, Ukrajina
    Slovensko – Rožňava, Rudňany, Košické Hámre, Zuberec, Malatiná, Banská Štiavnica
    Česká republika – Hradiště u Kadaně, Horní Blatná, Vrančice u Příbramy, Šternberk 

    Liečivé účinky: Hematit je kameňom ochrany, pokoja, mieru a harmónie. Udržuje v rovnováhe telo, myseľ a ducha. Výrazne zlepšuje pamäť, dodáva životnú energiu a vitalitu. Nositeľov robí rozhodnejších, cieľavedomejších a zosilňuje ich vôľu. Svojmu vlastníkovi pomáha pri prekonávaní neduhov, zlozvykov a návykov. Ako už z názvu vyplýva, tak hematit je kameňom krvi a všetkého čo s ňou súvisí. Podporuje obehovú sústavu, reguluje tvorbu červených krviniek, bielych krviniek a všetkých ostatných krvných elementov. Očisťuje krv od všetkých nečistôt, nežiadúcich látok, či mikroorganizmov. Už odpradávna je považovaný za kameň bohov resp. kameň božskej krvi. To znamená, že na krv má naozaj silný účinok, a preto veľmi dobre pomáha mierniť príznaky krvných chorôb medzi inými leukémiu a anémiu. Taktiež lieči aj modriny, podliatiny, vnútorné aj vonkajšie krvácanie. Ženám pomáha veľmi dobre zvládať menštruáciu. 

    Využitie a spracovanie: Hematit je relatívne fádny, nepriehľadný čierny alebo tmavočervený minerál a v klenotníctve sa veľmi nevyužíva. Skôr sa používa ako materiál na tvorbu bižutérie. Jeho väčšie zoskupenia sú najvýznamnejšími ložiskami železa. Používa sa aj pri výrobe kyseliny sírovej. 

    Zaujímavosť: Aj čierny hematit je vo forme jemného prášku červenej farby. Táto jeho vlastnosť ho už od desiateho storočia pred naším letopočtom predurčovala na tvorbu červenej farby. Číňania, Americkí indiáni, Mayovia a Aztékovia ním farbili kosti, drevo, kože a totemy používané pri obradoch. V Európe či Austrálii sa s ním môžeme stretnúť pri jaskynných maľbách. 

    Relevantné video:



    Výrobky z HEMATITU: 
    INFO: po kliknutí na fotografie budete presmerovaný do e-shopu MILISHOP.EU, kde si daný výrobok môžete aj zakúpiť ;-)

    http://milishop.eu/advanced_search_result.php?keywords=hematit&x=0&y=0


     

    Napíšte nám - otázky / návrhy

    Meno

    E-mail *

    Správa *

    AKCIE / ZĽAVY


    Svet perál nájdete tu:

    Odporúčame


    Čistiace utierky univerzálne na šperky, mince a bižutériu. Čistia zlato, striebro, platinu a obecné kovy do vysokých leskov. Sú suché a neabrazívne. Viac informácií TU